Iedereen verstand van Formule 1?

Jan Lammers plaatste dit bericht op Facebook over een uitzending van Voetbal Inside en het zogenaamde verstand van Formule 1:

LINK

Het gaat in het kort over dat de mannen van VI zonder enige kennis van Formule 1 het alleen maar afzeiken en doen alsof ze er verstand van hebben.

Hoewel ik wel het een en ander weet over Formule 1 (maar genoeg om aan de foto te zien dat het op Zandvoort is), ik kijk pas 20 jaar ofzo dus dan steek je wat op, ben ik zeker geen expert, maar ik wilde toch even reageren op de mannen van VI. Hier onder dus.

Goeie foto trouwens bij het stuk van Jan Lammers

 


 

De afgelopen 20 jaar die gasten nooit iets horen zeggen over Formule 1 (OK heb de afgelopen 20 jaar ook niet gekeken, maar daar ga ik voor het gemak maar even vanuit) en als Max nu een race wint (en binnenkort ook wereldkampioen is) hebben ineens allemaal mensen er verstand van. Ik ben bang dat we dit naast die gasten van VI nog veel meer gaan zien in de toekomst.

Het interessante aan F1 is juist dat je de achtergrond weet. Het is alleen maar rondjes rijden, dat klopt, maar als je weet dat Max bijvoorbeeld heel laat kan remmen zonder alles te blokkeren (want dat heeft hij tot nu toe veel laten zien) dan kijk je heel anders naar de eerste bocht na het rechte eind.

Als je weet dat Hamilton en Rosberg al jaren niet de beste maatjes zijn, ondanks dat ze in hetzelfde team rijden dan weet je dat het een keer fout moet gaan, de spanning zit er dan dus in wanneer dat is (afgelopen weekend dus). Daarna zit er dus weer spanning in het feit dat het al mis is gegaan en de vraag wat er dan de volgende race gebeurd. Zal Rosberg hetzelfde doen, of laat Hamilton het wel uit zijn hoofd om in zo’n zelfde gat te duiken (wat mij niet het geval lijkt, want hij is een echte racer en will kosten wat kost winnen).

Als je weet dat Massa Max veel te jong vond en zelfs gevaarlijk, dan is het leuk dat je nu ziet dat hij helemaal zoek gereden wordt door Max die nog bijna niks heeft fout gedaan in zijn Formule 1 loopbaan (ook Monaco vorig jaar was niet Max zijn schuld als je het mij vraagt)

Als je weet dat Max voor het ongeluk in Monaco strafpunten heeft gekregen op zijn licentie, kan je je opwinden over het feit dat Alonso dit jaar voor een vergelijkbare actie geen strafpunten krijgt.

Als je weet dat diverse coureurs op diverse banen om het leven zijn gekomen tijdens de race of naar aanleiding van een ongeluk tijdens een race, dan geeft dat elk jaar toch weer een andere kijk op diezelfde race (Imola – Senna en Ratzenberger, Suzuka – Bianchi)

Als je weet dat er op verschillende banen grote ongelukken tijdens de start hebben plaatsgevonden dan zit je toch net even meer in spanning in de jaren erna.

Dit alles betekend dus dat je al jaren moet kijken om al die zaken te weten te komen en dat dit een schijnbaar saaie race toch erg interessante kan maken (hoewel er zeker ook saaie races zijn als je wel al die feiten weet).

Kort om, ik ben dus bang dat er veel mensen op TV zullen komen die vanaf volgende week pas de F1 zijn gaan kijken, omdat Max het afgelopen week zo goed heeft gedaan en dan direct ‘kenner’ zijn omdat ze op TV zijn. Ik hoop dus dat de ‘kenners’ ook daadwerkelijk iets meer weten dan “Hij is 18 jaar, kan goed racen, rijd voor Red Bull en zijn vader heet Jos”

We zullen zien.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply